ZŠ Polabiny

Alergeny v potravinách

  • PDF

Vážení strávníci, vážení rodiče,

různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat.

Jedině voda není alergenní.

Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.

Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakce. Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.

Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

 

EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

 

  1. 1)      Obiloviny – obsahují lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich

  2. 2)      Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život

  3. 3)      Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život

  4. 4)      Ryby a výrobky z nich

  5. 5)      Podzemnice olejná (arašidy) a výrobky z nich -patří mezi potraviny ohrožující život

  6. 6)      Sojové boby (sója) a výrobky z nich

  7. 7)      Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život

  8. 8)      Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

  9. 9)      Celer a výrobky z něj

  10. 10)  Hořčice a výrobky z ní

  11. 11)  Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

  12. 12)  Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg

  13. 13)  Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

  14. 14)  Měkkýši a výrobky z nich

     

     

    Od 13.12.2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

    Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic …....).

    Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen jasně a zřetelně označit stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

    Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám hlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

     

    Na naší škole budou již od listopadu 2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školy a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník bude okamžitě vidět, jaký alergen oběd obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

    Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

     

    Vážení rodiče,

    pokud Vaše dítě trpí přecitlivělostí na některý z alergenů, sledujte prosím jídelní lístky na webu školy a podle potřeby mu oběd odhlaste.

    Děkuji Vám za pochopení.

                                                                         Říhová Marcela

                                                                     vedoucí školní jídelny